Maklouba (czyt. makluba), to danie kuchni Bliskiego Wschodu oparte na ryżu, mięsie i warzywach. Danie gotuje się/piecze w garnku, a następnie podaje na talerzu wyłożone jak babka z foremki - ,,do góry nogami".
Nazwa potrawy pochodzi z języka arabskiego, w którym maklube znaczy właśnie ,,do góry nogami".
Nazwa potrawy pochodzi z języka arabskiego, w którym maklube znaczy właśnie ,,do góry nogami".
Danie to przygotowuje się w różnych wersjach. Podstawą jest przyprawiony ryż z dodatkiem mięsa: jagnięciny, wołowiny lub kurczaka. Niezbędnym dodatkiem są również warzywa smażone: bakłażany, ziemniaki, cebula i warzywa gotowane: kalafior, marchewka.
Jako posypkę używa się orzechów pinii, migdałów, orzechów ziemnych, nerkowców i zieleniny.
Jako posypkę używa się orzechów pinii, migdałów, orzechów ziemnych, nerkowców i zieleniny.
Maklouba może być ugotowana w garnku, na wolnym ogniu, bez mieszania w trakcie gotowania lub zapieczona w piekarniku.
W restauracji jadłam potrawę z pieca, a w domu przygotowałam wersję gotowaną. Moim zdaniem nie ma żadnej różnicy w smaku, więc można zrobić to danie dowolna metodą.
W zaprzyjaźnionej restauracji libańskiej zapytałam o sposób przygotowania maklouba. I dowiedziałam się m.in., że wołowina, której używają do przygotowania jest wcześniej ugotowana i pokrojona na cienkie paski.
Dlatego do mojego dania również użyłam gotowanej wołowiny (z rosołu). Mięso wołowe nie ugotowałoby się do miękkości w ciągu 30 minut, czyli tyle ile gotuje się ryż w tym daniu. Zresztą nie ono jest tu najważniejsze, najistotniejszy jest przepyszny ryż i bakłażan.
Do przyprawiania maklouba stosuje się mieszankę przypraw pod nazwą Baharat zwaną inaczej 7 spices, to ona odpowiada z wspaniały aromat i smak tej potrawy.
Baharat, to mieszanka 7 przypraw dodawana do potraw z ryżem, bulgurem, kuskusem, drobiem, wołowiną i jagnięciną.
Poniżej podaję przepis na zrobienie Baharat. Bez tej przyprawy maklouba byłaby zwykłą zapiekanką ryżową, a nie egzotycznie pachnącym, smakowitym daniem.
Maklouba można podawać z sosem jogurtowym lub szklanką jogurtu przyprawionego solą i czosnkiem.