Sos tzatziki kojarzony jest jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Zrobiony z bardzo gęstego jogurtu z dodatkiem chrupiącego ogórka i czosnku smakuje przepysznie.
Jeśli sos będzie podawany na imprezie grillowej i będzie stał na stole kilka godzin, ogórek może puścić soki i rozwodnić sos. Aby tak się nie stało, należy ogórek zetrzeć na tarce, posolić i dokładnie odcisnąć na sicie. Ogórek nie będzie już chrupki, ale dzięki temu sos będzie gęsty.
Najpyszniejszy sos tzatziki jadłam w Grecji, był podawany jako przystawka z chrupiącą bagietką. Bardzo lubię sos tzatziki polany oliwą, posypany zieleniną, jako dodatek do pieczonej cukinii i papryki.
Składniki:
- opakowanie jogurtu bałkańskiego (ok. 350 g) lub greckiego
- 1 średni ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ew. 1-2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sól
oliwa, czarne oliwki, koperek
Przygotowanie:
- Ogórek przeciąć na pół, przy pomocy łyżeczki usunąć nasiona.
- Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Przełożyć na sito i posolić. Po kilku minutach starty ogórek puści sok, następnie odcisnąć ogórek na sicie (jeśli sos będzie zjadany zaraz po przygotowaniu ten etap przygotowań można pominąć).
- Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Połączyć składniki sosu i schładzać w lodówce ok. 1/2 godziny.
- Sos podawać udekorowany oliwkami, koperkiemi i skropiony oliwą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz