wtorek, 29 kwietnia 2014

Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie)

Kotlety à la Pożarski, są mniej popularną (niż klasyczne z wieprzowiny) wersją kotletów mielonych. Kotlety te przygotowuje się z mielonego / siekanego mięsa kurczaka. Używa się piersi, udek lub chudych okrawków z kurczaka, obowiązkowo bez skóry i ewentulnie z dodaje mielonej cielęciny.
Przepis podstawowy wzbogaciłam o dodatek zieleniny i płatków jaglanych, dzięki temu są smaczniejsze i nie są już ,,pospolitymi stołówkowymi" mielonymi.




Składniki:
  • 500 g mięsa z kurczaka (pierś, udka) - użyłam 5 udek bez skóry i kości
  • 2 jajka eko
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych (może być bułka tarta) lub czerstwa kajzerka
  • kilka gałązek koperku
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz do smaku
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do panierowania kotletów

Przygotowanie:
  • Mięso, koperek i dymkę zmielić w maszynce do mięsa.
  • Do zmielonego mięsa dodać jajka, płatki jaglane, doprawić solą i pieprzem.
  • Masę mięsną odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby płatki spęczniały. Dzięki temu formowanie kotletów będzie łatwiejsze. 
  • Kotlety formować mokrymi dłońmi i panierować w bułce tartej.
  • Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, następnie dopiekać w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 stopni.


Smacznego


1 komentarz: