Kotlety à la Pożarski, są mniej popularną (niż klasyczne z wieprzowiny) wersją kotletów mielonych. Kotlety te przygotowuje się z mielonego / siekanego mięsa kurczaka. Używa się piersi, udek lub chudych okrawków z kurczaka, obowiązkowo bez skóry i ewentulnie z dodaje mielonej cielęciny.
Przepis podstawowy wzbogaciłam o dodatek zieleniny i płatków jaglanych, dzięki temu są smaczniejsze i nie są już ,,pospolitymi stołówkowymi" mielonymi.
Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka (pierś, udka) - użyłam 5 udek bez skóry i kości
- 2 jajka eko
- 1/2 szklanki płatków jaglanych (może być bułka tarta) lub czerstwa kajzerka
- kilka gałązek koperku
- 1 mała dymka ze szczypiorkiem
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
- bułka tarta do panierowania kotletów
Przygotowanie:
- Mięso, koperek i dymkę zmielić w maszynce do mięsa.
- Do zmielonego mięsa dodać jajka, płatki jaglane, doprawić solą i pieprzem.
- Masę mięsną odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby płatki spęczniały. Dzięki temu formowanie kotletów będzie łatwiejsze.
- Kotlety formować mokrymi dłońmi i panierować w bułce tartej.
- Smażyć kotlety po 2 minuty z każdej strony, następnie dopiekać w piekarniku przez 10 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego
kotleciki palce lizać...
OdpowiedzUsuń