sobota, 26 kwietnia 2014

Palmiery z cynamonem

Palmiery, ciastka z karmelizowanego ciasta francuskiego, przygotowuje się w kilka minut. Smakują wyśmienicie i zawsze się udają. Jeśli macie dziecko, które bardzo chce pomagać w kuchni (ja takie mam;) to może bez mała własnoręcznie zrobić palmiery. Dorosłym pozostanie upieczenie ciastek.



Składniki:
Gotowe ciasto francuskie (275 g)
4 płaskie łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta francuskiego.
Cukier i cynamon wymieszać, następnie posypać całą powierzchnię ciasta. 
Cukier należy delikatnie wgnieć w ciasto, najlepiej dłonią, aby nie zdeformować ciasta.
Zrolować ciasto z dwóch krótszych boków ciasta, tak aby ruloniki ,,spotkały się" po środku arkusza ciasta.
Zwinięte ciasto pokroić na plastry o grubości 1 cm. Plastry ciasta przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. 
Piec 10 minut w temperaturze 210 stopni. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz