Smak i konsystencja tego sernika kojarzy mi się z wielkanocną paschą.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego lub twaróg tłusty zmielony 3 razy
- 3 jajka eko
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- paczka herbatników (użyłam owsianych pełnoziarnistych)
- 1 budyń waniliowy (60 g)
- 1 buteleczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego (9 ml) lub opakowanie cukru waniliowego
- bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, suszona żurawina - ilość dowolna, zależna od upodobań - dodałam 1szklankę tej mieszanki bakaliowej
Polewa czekoladowa:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
Przygotowanie:
- W dużym garnku z grubym dnem wymieszać jajka i cukier - utrzeć na jednolitą masę.
- Dodać twaróg i starannie wymieszać.
- Garnek postawić na kuchence na małym ogniu i mieszać masę, co jakiś czas.
- Gdy masa serowa zaczyna bulgotać, a na jej powierzchni pojawią się ,,bąble", dodać budyń i bardzo dokładnie wymieszać,. Od tego momentu nie przestawać mieszać.
- Gdy masa serowa zacznie gęstnieć, dodać bakalie.
- Masę wylać do tortownicy (otwieranej) wyłożonej pokruszonymi herbatnikami.
- Po przestudzeniu, wstawić sernik do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na bardzo małym ogniu - po uzyskaniu jednolitej masy, wylać polewę na schłodzony sernik.
Smacznego
Ojejku, jakie pyszności! Wygląda bardzo smakowicie...i jeszcze ta gruba warstwa polewy, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńTaaak jest pyszny;)
OdpowiedzUsuń