czwartek, 17 lipca 2025

Ziołowy kurczak pieczony z cytryną i bekonem.

Ten kurczak ma wyrazisty, ziołowy smak z nutą cytrusowej świeżości i lekko wędzonym aromatem dzięki plasterkom bekonu. Skórka jest chrupiąca, a mięso soczyste i delikatne.

 Idealny na rodzinny obiad, świąteczny stół lub niedzielny lunch. Doskonale smakuje z pieczonymi lub gotowanymi warzywami, sałatką z rukoli lub puree ziemniaczanym.

Smakuje najlepiej na ciepło, ale świetnie sprawdza się też na zimno do lunchboxa lub sałatki.


Składniki:
  • 1 kurczak z hodowli bez antybiotyków (ok. 1,5–2 kg)

  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki

  • 1 łyżeczka suszonego estragonu

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku (ok. 1,5 łyżeczki soli)

  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek

  • kilka plasterków surowego, wędzonego bekonu

  • opcjonalnie: marchewka, cebula lub inne warzywa do pieczenia razem z kurczakiem


Przygotowanie:
  • Przygotuj kurczaka: opłucz, osusz, a następnie natrzyj dokładnie oliwą, solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – estragonem i tymiankiem.
  • Nadziewanie: do wnętrza kurczaka włóż ćwiartki cytryny.
  • Pieczenie – etap 1: umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym (możesz dodać pokrojoną marchewkę lub cebulę wokół) i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C (góra-dół), bez przykrycia.
  • Pieczenie – etap 2: po godzinie, ułóż plasterki surowego bekonu na wierzchu kurczaka i piecz jeszcze 15–20 minut bez przykrycia, aż bekon się zarumieni.
  • Podanie: przed krojeniem odczekaj 10 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz