Ten kurczak ma wyrazisty, ziołowy smak z nutą cytrusowej świeżości i lekko wędzonym aromatem dzięki plasterkom bekonu. Skórka jest chrupiąca, a mięso soczyste i delikatne.
Idealny na rodzinny obiad, świąteczny stół lub niedzielny lunch. Doskonale smakuje z pieczonymi lub gotowanymi warzywami, sałatką z rukoli lub puree ziemniaczanym.
Smakuje najlepiej na ciepło, ale świetnie sprawdza się też na zimno do lunchboxa lub sałatki.
1 kurczak z hodowli bez antybiotyków (ok. 1,5–2 kg)
-
1 cytryna pokrojona w ćwiartki
-
1 łyżeczka suszonego estragonu
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
sól i pieprz do smaku (ok. 1,5 łyżeczki soli)
-
2–3 łyżki oliwy z oliwek
-
kilka plasterków surowego, wędzonego bekonu
-
opcjonalnie: marchewka, cebula lub inne warzywa do pieczenia razem z kurczakiem
- Przygotuj kurczaka: opłucz, osusz, a następnie natrzyj dokładnie oliwą, solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – estragonem i tymiankiem.
- Nadziewanie: do wnętrza kurczaka włóż ćwiartki cytryny.
- Pieczenie – etap 1: umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym (możesz dodać pokrojoną marchewkę lub cebulę wokół) i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C (góra-dół), bez przykrycia.
- Pieczenie – etap 2: po godzinie, ułóż plasterki surowego bekonu na wierzchu kurczaka i piecz jeszcze 15–20 minut bez przykrycia, aż bekon się zarumieni.
- Podanie: przed krojeniem odczekaj 10 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz