poniedziałek, 13 marca 2017

Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber. Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.





Składniki zaczynu:
  • 30 g zakwas żytni 
  • 3 g sól 
  • 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000) 
  • 155 g ciepłej wody

Składniki ciasta właściwego: Ziarna:

  • 25 g słonecznik 
  • 25 g sezam 
  • 25 g siemię lniane 
  • 150 g woda wrzątek 

Ciasto:
  • zaczyn (cały)
  • namoczone ziarna (wraz z wodą)
  • 250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
  • 50 g mąka jasna pszenna
  • 40 g woda
  • 5 g drożdże
  • 24 g miód lub melasa
  • 5 g sól
+ otręby lub ziarna do posypania foremki i chleba

Przygotowanie zaczynu:
  • Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze 8-9 godzin trzymamy zaczyn w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej.

Przygotowanie ciasta właściwego:
  • Na 2-3 godziny przed przygotowaniem ciasta,  zalewamy ziarna wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy.
  • Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać w misce. Ciasto odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Następnie przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub ziarnami.
  • Wygładzić łyżką powierzchnię ciasta, posmarować niewielką ilością oleju i posypać ziarnami.
  • Odstawić foremkę z ciastem w ciepłe miejsce na 45-90 minut. Foremkę należy nakryć folią spożywczą lub torbą foliową.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wypełniając foremkę, wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  • Pierwsze 10 minut piec w temp. 250 st. z parą, następnie zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu spryskać chleb wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
  • Po wyjęciu z formy, studzić chleb na kratce.
Smacznego


Chleb żytni z ziarnami na innych blogach:
Akacjowy blog 
Am. art kolor i smak 
Bochen chleba 
Grahamka, weka, kajzerka…
Kuchnia Gucia 
Kuchennymi drzwiami 
Ogrody Babilonu 
Przepisy na domowy ser i chleb 

Smak mojego domu
Stare gary 
Sto kolorów kuchni 
W mojej kuchni 
Weekendy w domu i ogrodzie 
W poszukiwaniu slow life 
Zacisze kuchenne 

9 komentarzy:

  1. Podziwiam, jest piękny!
    Dziękuję, ze byłaś z nami w marcowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się udał!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wspólne pieczenie chleba jest i przyjemne, a efekt smaczny i zdrowy :) Dzieki za wspólne marcowe pieczenie.
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Renatko, jak pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam go jeszcze z konfiturą, ale jestem przekonana, że by pasował. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Renatko-pięknie wygląda Twój chleb, tak jak piszesz-jest pyszny i niewiele potrzeba do konsumpcji, masło i jakiś prosty dodatek. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny. Pozdrawiam wspólnotowo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wypiek :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń