sobota, 11 stycznia 2014

Pierożki wonton z aromatycznym bulionem

Wontony z bulionem są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Są dosyć pracochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Klasycznie podaje się wontony z bulionem drobiowym i jeśli nie masz przypraw jakich użyłam, możesz pozostać przy drobiowym z imbirem i szczypiorkiem. 
Kiedyś jadłam ,,u chińczyka" wontony z bardzo aromatycznym bulionem. Długo nie mogłam odtworzyć smaku tego bulionu, wciąż brakowało mi składnika dającego dymny aromat i smak. Dzięki temu, że kupuję wszystkie przyprawy jakie wpadną mi w ręce, trafiłam na czarny kardamon, ten tajemny składnik bulionu. Warto poszukać w sklepach z orientalną żywnością czarnego kardamonu, bo przyprawa, której nie da się zastąpić inną, a nadaje bulionowi naprawdę wyjątkowy aromat.




Pierożki wonton:
  • 40 dkg chudej mielonej wieprzowiny
  • 1 duża utarta marchewka 
  • 2 cm utartego świeżego imbiru 
  • 1 dymka drobno posiekana
  • 1 duży utarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki wina mirin lub octu ryżowego
  • 1/3 szkl. bulionu drobiowego lub wołowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku
  • gotowe ciasto na pierożki wonton

Aromatyczny bulion:
  • 1 litr esencjonalnego bulionu wołowego
  • 4 owoce czarnego kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 owoce anyżu gwiaździstego

Przygotowanie pierożków:
  • W dużej misce zmieszać składniki farszu na pierożki. Aby sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony, uformować z niego kulkę wielkości orzecha i ugotować. Jeśli potrzeba, doprawić farsz solą, pieprzem, sosem sojowym.
  • Pierożki składać tak samo jak uszka do barszczu. Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu. Posmarować wodą brzegi ciasta, złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając brzegi. Dwa dłuższe brzegi trójkąta posmarować wodą i skleić. 
  • Pierożki gotować 7 minut od wypłynięcia, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić na sicie.

Przygotowanie bulionu:
  • Do garnka wlać bulion wołowy, dodać cynamon, anyż i kardamon.
  • Doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. 
  • Po zakończeniu gotowania pozostawić pod przykryciem 30 minut, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.

Pierożki przełożyć do miseczek, zalać bardzo gorącym bulionem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego

6 komentarzy:

  1. Moja rodzina też je uwielbia, ale jakoś nie mogę się zabrać, żeby zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na moim blogu http://rozmarynowy.blogspot.it/2014/01/rozmarynowy-nominowany-do-liebster-blog.html Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania to coś dla mnie :) Uwielbiam. Zdradź mi proszę gdzie zaopatrujesz się w ciasto do wontonów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na wontony kupuję w delikatesach Kuchnie Świata. Ciasto jest pokrojone na kwadraciki gotowe do użycia. Można kupić 2 wersje ciasta - do smażenia i do gotowania.
      Widziałam również to ciasto w sklepach internetowych z orientalną żywnością.
      Oczywiście można zrobić ciasto samodzielnie, jednak trudno rozwałkować ciasto, żeby było baaaardzo cienkie.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. W Kuchniach Świata widziałam, dzięki za odpowiedź :) Miałam nadzieję, że trafiłaś może gdzieś jeszcze je w sprzedaży :) No właśnie z tym robieniem własnego ciasta jest problem by to rozwałkować - całość zajmuje strasznie dużo czasu.

      Usuń