poniedziałek, 8 grudnia 2014

Najlepsze śledzie z cebulą

Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Kupicie ją w dużych sieciach handlowych, szalotka wyhodowana w Polsce jest zbyt ostra w smaku do uzyskania idealnych śledzi. Przy krojeniu francuskich szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach.
Jakiś czas temu myślałam, że śledzie z czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy. 
Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. 
Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. 
Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki.





Składniki:
  • 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry)
  • 2 szklanki, drobno posiekanych szalotek
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo mielonego + pieprz do posypania śledzi
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy
Przygotowanie:
  • Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić ok. 20 minut. Czas moczenia śledzi zależy od upodobań kucharza, ja lubię kiedy są słone, ale nie przesolone.
  • Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody.
  • Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością pieprzu i ewentualnie majerankiem i wymieszać.
  • Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki. 
  • Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę.
  • Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach.
Smacznego

Moje inne przepisy ze śledziami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz