sobota, 30 listopada 2013

Sałatka lwowska

Sałatka lwowska ma bardzo zrównoważony smak. Jednak nie jest to typowa sałatka jarzynowa o jednoznacznym smaku. W jej bazą są gotowane warzywa i kwaśne dodatki w postaci śledzi, marynowanych buraczków, grzybków, kiszonych ogórków. Ostateczny charakter nadaje sałatce ostry sos śmietanowy. 

Sałatka przed połączeniem z sosem



Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 2 ugotowane jajka eko
  • 1 małe kwaśne jabłko 
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki marynowanych nasion nasturcji lub kapary
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki marynowanych grzybków
  • 3-4 marynowane płaty śledziowe 
  • 10 plastrów marynowanych buraczków (marynowane buraki kupiłam w Lidlu)
  • kilka gałązek koperku
  • kilka wąsów szczypiorku

sos:

  • 200 ml gęstej śmietany 18% lub 22%
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, odrobina cukru


Przygotowanie:

  • Marchewkę, ziemniaki, selera ugotować w skórkach. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę.
  • Jabłko, ogórki, jajka pokroić w kostkę.
  • Buraczki, śledzie i cebulę pokroić w paseczki.
  • Dodać grzybki - jeśli nie są zbyt duże można nie kroić. 
  • Dodać nasiona nasturcji.
  • Pociekać szczypiorek i koperek.
  • Wymieszać składniki sosu i połączyć z warzywami.
  • Wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.

Smacznego

3 komentarze: