czwartek, 28 listopada 2013

Leczo

Na targu warzywnym wypatrzyłam ostatnie w tym sezonie, polskie podłużne papryki. Były tak kolorowe, że nie mogłam się oprzeć, żeby nie kupić kilku. Z takiej papryki najchętniej gotuję leczo w wersji wegetariańskiej.
W proponowanym przepisie nie podaję dokładnie ilości użytych przypraw, stopień ostrości leczo zależy od indywidualnych upodobań.




Składniki:
  • 3 duże, podłużne papryki
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecier Podravka)
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju

do przyprawienia:
  • sól 
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz czarny 
  • płatki chili

Przygotowanie:
  • Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju.
  • Dodać paprykę pokrojoną w szerokie paski. 
  • Gdy papryka będzie lekko podsmażona, dodać przecier pomidorowy.
  • Zmniejszyć grzanie pod garnkiem, dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Należy pilnować, aby papryka nie rozgotowała się.
  • Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawić do smaku. Gotować jeszcze 3 minuty.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz