środa, 20 listopada 2013

Rafaello bez cukru i glutenu

Kulki z kaszy jaglanej ugotowanej w mleku kokosowym mogą  jeść alergicy i osoby chorujące na cukrzycę. Lekko słodkie, mocno kokosowe, bardzo smakowite.

  
Składniki:
  • 1 filiżanka kaszy jaglanej
  • 3 filiżanki mleka kokosowego 
  • 1/2 filiżanki wody
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • garść wiórków kokosowych do obtaczania kulek
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (ilość użytego syropu zależy od indywidualnych upodobań)
  • migdały bez skórki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • Zagotować wodę.
  • Do wrzątku dodać mleko kokosowe, przepłukaną na sicie kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, syrop z agawy.
  • Dodać sól.
  • Kaszę gotować do uzyskania konsystencji kremu.
  • Po wystudzeniu kaszy, formować kulki, do każdej włożyć prażony migdał i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
  • Schłodzić w lodówce.
Smacznego

Przepis dołączam do akcji: Nakarm cukrzyka jesienią i Bezglutenowe desery

                                           Nakarm Cukrzyka Jesienią                  

1 komentarz:

  1. robiłam już różne wersje rafaello, ale ta jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń