niedziela, 12 lipca 2015

Diabelskie ogórki z chili i czosnkiem

Sezon ogórkowy w pełni, dodaję kolejny przepis słoikowy. Ogórki zrobione wg tego przepisu, są diabelsko pikantne, kwaśno-słodkie, czosnkowe i chrupkie. Są to ulubione ogórki męskiej części rodziny, znikają ze słoiczków w szybkim tempie.
Amatorom przetworów wersji na ostro zapewne przypadnie do gustu sałatka z cukinii i papryki.
Moje propozycje na łagodniejsze w smaku ogórki w octowej zalewie to: ogórki curry, ogórki konserwowe, sałatka z cukinii, ogórków, papryki i dyni, sałatka z ogórków na zimę.





Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżeczki soli
  • 8 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Zalewa:
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1 szkl. wody
  • 1 i 1/4 szkl. cukru (250 g)

Przygotowanie:

  • Ogórki pokroć na grube plastry (ok. 1 cm). Dodać sól, dokładnie wymieszać i pozostawić ogórki na 3 godziny.
  • Po tym czasie dodać do ogórków przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, pokrojone na kawałki papryczki chili.
  • Składniki zalewy połączyć w garnku, zagotować, pozostawić do ostygnięcia.
  • Wystudzoną zalewę wlać do ogórków, dodać olej i odstawić na 8 godzin.
  • Nastepnie przełożyć ogórki wraz z zalewą do wyparzonych słoików.
  • Słoiki wstawić do garnka z zimną wodą, zagotować i pasteryzować 15 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego





2 komentarze:

  1. Ja osobiście ich nie robiłam, ale dostałam słoiczek od przyjaciela. Są fe-no-me-na-lne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń