sobota, 4 lipca 2015

Chłodnik Dwa ogórki

Chłodnik Dwa ogórki, to idealne danie na upały. Ogórki pokrojone w kosteczkę pysznie chrupią, a zielenina dodaje zupie mnóstwo smaku.
W upalne dni przed podaniem można dodać do chłodnika kostki lodu.
Chłodnik podaję z razowymi podpłomykami lub chlebem żytnim razowym.
Sprawdź również przepis na chłodnik na kwasie z buraków i chłodnik z awokado.





Składniki:
  • 2 szkl. maślanki
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  • Ogórka (świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  • Zieleninę umyć i posiekać.
  • W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i  zieleninę.
  • Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz.
Smacznego

Ten przepis dodałam do akcji kulinarnej:
                                           

                                                        Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz