niedziela, 28 lipca 2019

Ogórki małosolne po rosyjsku. Ogórki kiszone na sucho.

Dziś pokażę Wam świetny przepis na ogórki małosolne. Kiszenie jest ekspresowe, bo już następnego dnia są gotowe do jedzenia. Kiszenie nie odbywa się tradycyjnie w słoiku z zalewą solankową, ale w worku foliowym z dodatkiem suchej marynaty.
Do kiszenia tą metodą potrzebujemy grubego woreczka foliowego, przeznaczonego do kontaktu z żywnością np. takiego na mrożonki. 
Do kiszenia 1 kg ogórków użyłam 3-litrowego woreczka strunowego.

Ogórki przygotowane tą metodą nie kwaśnieją, jak te z zalewy, które dzień czy dwa są małosolne, a następnie zaczynają się kisić.
Ogórki kiszone na sucho nadają się do zjedzenia na bieżącego, bo nie można ich zapasteryzować i dłużej przechowywać.
Pierwszy raz robiłam ogórki tą metodą i od teraz małosolne będę robić tylko w woreczku, smakują rewelacyjnie.




Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

Sucha marynata:

  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki soli kamiennej (niejodowanej, do przetworów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 gałązek kopru


Przygotowanie:

  • Ogórki umyć pod bieżącą wodą i moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. 
  • Odciąć końcówki ogórków, przełożyć do woreczka foliowego i dodać gorczycę, sól, pokrojony drobno koperek i czosnek. 
  • Zamknąć woreczek z ogórkami, potrząsać nim tak, aby ogórki zostały równomiernie obtoczone przez składniki suchej marynaty.
  • Woreczek z ogórkami rozłożyć na płasko i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 24 godziny. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia.
  • Woreczek z ogórkami przechowywać w lodówce.


Kiszenie w solance vs kiszenie na sucho


Nastawiłam ogórki małosolne kiszone tradycyjnie w solance (przepis tutaj) i te kiszone po rosyjsku. Chciałam sprawdzić jaka będzie różnica w czasie kiszenia i smaku.


Ogórki kiszone po rosyjsku były gotowe do jedzenia następnego dnia. Zmieniły kolor na intensywnie zielony na zewnątrz i w środku. Są chrupiące, pachną świeżym ogórkiem, koperkiem i czosnkiem.
Ogórki kiszone w solance były gotowe po 3 dniach. Zmieniły kolor ma zielono-żółtawy. Są chrupkie, lekko kwaskowe z nutą czosnku.

1 komentarz:

  1. Super przepis! Ja teraz do wszystkiego uzywam tego: Czosnek BIO. Myslisz, ze nada sie do tego przepisu? :) Mysle, ze mogloby to byc swietne polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń