środa, 18 czerwca 2014

Wegetariański kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z najsmaczniejszych letnich zup. Jest bardzo delikatna i tak smaczna, że trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej porcji. 
Zupę przygotowuje się bardzo szybko i przyjemnie - wystarczy pokrojone warzywa, podsmażyć na maśle i krótko gotować. Ten kapuśniak, będzie smakował osobom, które nie lubią ciężkich, zabielanych śmietaną zup. Jedynym kalorycznym dodatkiem jest masło klarowane, dodałam go niewiele, więc nie ma to wpływu na ,,lekkość" zupy. 
Pod koniec gotowania dodaję koperek i sok z cytryny, dzięki temu zupa ma letni smaki i aromat.


Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty (małej)
  • 2 marchewki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora (ok. 15 cm)
  • 1-2 płaskie łyżki masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 pęczka świeżego koperku
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub wody
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie:
  • Warzywa posiekać na drobne kawałki.
  • Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać warzywa i smażyć krótko na dużym ogniu.
  • Warzywa podsmażać do czasu, aż kapusta będzie lekko szklista.
  • Następnie dolać wody, tyle aby zakryła warzywa + jeszcze 2 szklanki. Dodać listki laurowe.
  • Zupę gotować pod przykryciem, do osiągnięcia miękkości warzyw, nie dopuścić do rozgotowania warzyw.
  • Na 2 minuty przed zakończeniem gotowania zdjąć pokrywkę i dodać pokrojony koperek.
  • Doprawić zupę solą i pieprzem ziołowym.
  • Po zakończeniu gotowania zakwasić zupę sokiem z cytryny.
Smacznego

Jeśli lubisz pyszne zupy warzywne, zobacz również:

1 komentarz: