sobota, 21 czerwca 2014

Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami oraz łosoś z pieca

Sałatka z komosy i łosoś z pieca, to dwie przepyszne potrawy, które spotkały się na jednym talerzu. Łososia przygotowuję często i aby się nie znudził staram podać go w smacznym towarzystwie. Jeśli łosoś ma być podany na kolację, dodatkiem jest sałata z vinegretem.
Łosoś z pieca jest bardzo prostym (w przygotowaniu), niezwykle efektownym daniem, które wystarczy podać z kawałkiem cytryny lub limonki. Tym razem zaszalałam, do ryby podałam salsę mango-habanero, którą przygotowałam dzień wcześniej do krewetek (przepis tutaj - klik).
Dzisiejsza propozycja jest daniem obiadowym, więc łososia podałam z sałatką z komosy. Taka sałatka może być samodzielnym, pełnowartościowym daniem. O wspaniałych wręcz wybitnych właściwościach komosy ryżowej (quinoa) jest obecnie bardzo głośno. Osoby, które interesują się zdrową żywnością doskonale znają jej zalety. Jednak większość osób, które znam nigdy nie słyszało nawet nazwy quinoa, więc warto popularyzować przepisy z jej dodatkiem. Tą sałatkę można jeść na ciepło  i na zimno, może być alternatywą dla kanapek na drugie śniadanie do pracy.


Składniki sałatki:
  • 1 miarka komosy ryżowej
  • 2,5 miarki wody
  • 1-2 szczypty soli
  • 1 bakłażan (mały)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 10 zielonych oliwek (bez pestek)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z orzechów (co macie w domu lub co lubicie;)
  • sok z cytryny, limonki lub lub octu jabłkowego (w ilości takiej, aby lekko zakwasić sałatkę)
Przygotowanie sałatki:
  • Komosę ryżową przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć komosę do garnka, dodać wodę w proporcjach (1 : 2,5). Posolić - 1 szczyptę soli - tak aby woda była lekko słonawa. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, do miękkości. Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.
  • Jeśli w trakcie gotowania woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a nie jest ona jeszcze miękka, dodać jeszcze kilka (3-5) łyżek wody.
  • Warzywa pokroić w kostkę, lekko posolić i skropić olejem. 
  • Warzywa piec do miękkości, w piecu rozgrzanym do 200 stopni (ok. 20 minut).
  • Ugotowaną komosę ryżową, upieczone warzywa, pokrojone oliwki , posiekaną natkę - delikatnie wymieszać. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny.

Składniki:
  • filet łososia ze skórą
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól do oprószenia ryby
  • olej rzepakowy lub oliwa 
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miód + 1 łyżka wody - do posmarowania łososia


Przygotowanie łososia:
  • Łososia oprószyć solą, odrobiną pieprzu i polać sokiem z limonki.
  • Odstawić łososia na 1/2 godziny do lodówki, aby przeszedł smakiem marynaty. 
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, filet z łososia posmarować z obu stron olejem.
  • Piec łososia na patelni grillowej, skórą do góry przez 8 minut.
  • Następnie przełożyć łososia na drugą stronę, posmarować mieszanką wody i syropu z agawy. Piec następne 8 minut, do zrumienienia ryby.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz