Gravlax'a podałam skropionego sokiem z cytryny z ciemnym chlebem i chrupkim pieczywem.
Składniki:
- filet z łososia ze skórą (70 dkg)
- 1 mały burak (surowy)
- 1/2 pęczka koperku
- sól i drobny cukier zmieszane w proporcjach - 2 łyżki soli : 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Łososia oczyścić i usunąć ości, zamrozić na min. 1 godzinę w zamrażalniku.
- Rozmrozić rybę i natrzeć z obu stron sokiem z cytryny i mieszanką soli, cukru i pieprzu.
- Następnie obsypać z obu stron posiekanym koperkiem i wiórkami utartego na tarce buraka.
- Należy zużyć wszystkie składniki marynaty, choć może się wydawać, że jest ich za dużo (szczególnie soli i cukru).
- Tak przygotowany filet owinąć w kilka warstw folii spożywczej, ułożyć na płasko w pojemniku i obciążyć z góry. Wstawić do lodówki na kilka godzin do 5 dni.
- Wybierając pojemnik do przechowania ryby trzeba pamiętać, że z ryby zacznie wypływać płyn, więc nie powinien to być płaski talerz. Użyłam dwóch dużych pojemników do przechowywania żywności, w jednym umieściłam rybę w folii, a drugi postawiłam na rybie, i przycisnęłam słoikiem z wodą.
- Po kilku dniach marynowania, odwinąć rybę z folii i oczyścić ją z marynaty przy pomocy ręcznika papierowego.
- Jeśli płat ryby jest gruby, to kroimy go po przekątnej do skóry, na cienkie plastry. Jeśli płat jest niezbyt gruby, trzeba zdjąć z niego skórę i kroić na plastry.
- Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Smacznego
Wiele razy obiecywałem sobie zrobić gravlax, teraz gdy widzę efekt długiego marynowania, obiecuję sobie zrobić na święta wielk.
OdpowiedzUsuńPięknie podana przekąska , jeśli zdecyduję się na publikację u siebie na blogu, na pewno podlinkuję .Pozdrawiam