wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z fenkułem i orzechami

Sałatka z fenkułem jest bardzo lekka, o delikatnym cytrynowo-anyżkowym smaku. 


Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 1/2 małego fenkułu
  • 1/2 średniego słodkiego jabłka
  • 2-3 rzodkiewki
  • 8 połówek orzechów włoskich
  • 12 orzechów nerkowca
  • kawałek sera gorgonzola lub rokpol (ok. 2 łyżki)

marynata do fenkułu: 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 szczypty soli

Sos do sałatki:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 szczypty soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
  • Fenkuł pokroić na paseczki, dodać składniki marynaty, lekko ugnieść i pozostawić 20 minut pod przykryciem.
  • Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki również pokroić w cienkie plasterki.
  • Orzechy włoskie posiekać  na mniejsze kawałki. Orzechy można krótko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej chrupkie i bardziej wyraziste w smaku.
  • Fenkuł odcisnąć z marynaty i zmieszać z pokrojonymi składnikami.
  • Wymieszać sałatkę z sosem i przełożyć na talerz.
  • Posypać sałatkę kawałkami sera i orzechami.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz