Zbliża się Wielkanoc, więc czas na świąteczne przepisy. Przygotowanie zakwasu na żurek jest niezwykle proste, zabiera kilka chwil. Wystarczy zmieszać mąkę z wodą i po kilku dniach zakwas jest gotowy. Dla polepszenia smaku zakwasu warto dodać przyprawy, takie jak podaję w przepisie.
Aby przyspieszyć proces fermentacji można dołożyć do zakwasu skórkę z chleba razowego na zakwasie lub dolać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Ja nie dokładam ,,przyspieszaczy" kwaszenia i zakwas zawsze się udaje. Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, staje się coraz kwaśniejszy.
Po ukiszeniu należy rozlać zakwas do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
- Składniki zakwasu wymieszać dokładnie w wyparzonym słoiku.
- Słoik nakryć gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok 4 dni.
- Codziennie wymieszać zakwas, aby pobudzić proces fermentacji.
- Po ukiszeniu, przechowywać zakwas w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz