poniedziałek, 17 marca 2014

Zakwas żytni na żurek

Zbliża się Wielkanoc, więc czas na świąteczne przepisy. Przygotowanie zakwasu na żurek jest niezwykle proste, zabiera kilka chwil. Wystarczy zmieszać mąkę z wodą i po kilku dniach zakwas jest gotowy. Dla polepszenia smaku zakwasu warto dodać przyprawy, takie jak podaję w przepisie.
Aby przyspieszyć proces fermentacji można dołożyć do zakwasu skórkę z chleba razowego na zakwasie lub dolać łyżkę soku z kiszonych ogórków. Ja nie dokładam ,,przyspieszaczy" kwaszenia i zakwas zawsze się udaje. Im dłużej zakwas stoi w ciepłym miejscu, staje się coraz kwaśniejszy.
Po ukiszeniu należy rozlać zakwas do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. 








Składniki:

  • 4 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu 
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

  • Składniki zakwasu wymieszać dokładnie w wyparzonym słoiku. 
  • Słoik nakryć gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok 4 dni.
  • Codziennie wymieszać zakwas, aby pobudzić proces fermentacji.
  • Po ukiszeniu, przechowywać zakwas w lodówce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz