niedziela, 23 marca 2014

Chili con carne

Chili con carne, to bardzo smakowita i sycąca potrawa jednogarnkowa. Potrawę gotuje się z fasoli (czerwonej, czarnej lub białej), mielonego mięsa i papryki (zwykłej i chili) - to baza. Pozostałe dodatki zależą od upodobań kucharza. W mojej propozycji chili con carne jest przyprawione sporą ilością aromatycznych i pikantnych przypraw. Dodałam 1 papryczkę chili ponieważ potrawę jadło również dziecko, jednak uważam, jeszcze smaczniej byłoby z dodatkiem dwóch papryczek.
Przepis na pyszne, wegańskie chili sin carne (chili bez mięsa) znajdziesz tutaj.




Składniki:
  • 50 dkg mielonego mięsa wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli (wersja lekko ostra) 2 papryczki (wersja właściwa;)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 dkg czerwonej fasoli z puszki lub gotowanej
  • 20 dkg kukurydzy z puszki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprz 
  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju 
  • kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
  • utarty ser (dowolny długodojrzewający)
Przygotowanie:
  • Na oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać mięso mielone. Smażyć na dużym ogniu, aby mięso zrumieniło się.
  • Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone chili i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, pomidory i bulion wołowy. Gotować ok. 20 minut do miękkości składników.
  • Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odsączone z zalewy: kukurydzę, czerwoną fasolę i gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • Dodać paprykę wędzoną, kumin, oregano, tymianek, kolendrę, pieprz, cukier. Gotować ok. 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku solą
Potrawę podawać z ryżem, plackami kukurydzianymi, białym pieczywem, posypaną kolendrą  lub natką pietruszki i utartym serem.

Smacznego



1 komentarz: