Chili con carne, to bardzo smakowita i sycąca potrawa jednogarnkowa. Potrawę gotuje się z fasoli (czerwonej, czarnej lub białej), mielonego mięsa i papryki (zwykłej i chili) - to baza. Pozostałe dodatki zależą od upodobań kucharza. W mojej propozycji chili con carne jest przyprawione sporą ilością aromatycznych i pikantnych przypraw. Dodałam 1 papryczkę chili ponieważ potrawę jadło również dziecko, jednak uważam, jeszcze smaczniej byłoby z dodatkiem dwóch papryczek.
Przepis na pyszne, wegańskie chili sin carne (chili bez mięsa) znajdziesz tutaj.
Przepis na pyszne, wegańskie chili sin carne (chili bez mięsa) znajdziesz tutaj.
Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa wołowego
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chilli (wersja lekko ostra) 2 papryczki (wersja właściwa;)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 40 dkg czerwonej fasoli z puszki lub gotowanej
- 20 dkg kukurydzy z puszki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka wędzonej, mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprz
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- kilka gałązek kolendry lub natki pietruszki
- utarty ser (dowolny długodojrzewający)
- Na oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę, następnie dodać mięso mielone. Smażyć na dużym ogniu, aby mięso zrumieniło się.
- Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę, drobno pokrojone chili i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, pomidory i bulion wołowy. Gotować ok. 20 minut do miękkości składników.
- Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odsączone z zalewy: kukurydzę, czerwoną fasolę i gotować jeszcze ok. 10 minut.
- Dodać paprykę wędzoną, kumin, oregano, tymianek, kolendrę, pieprz, cukier. Gotować ok. 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku solą.
Smacznego
uwielbiam chili con carne, a Twoje wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń