Żurek staropolski dzięki dodatkowi kwasu z ogórków kiszonych jest nieco inny niż typowy żurek. Połączenie kwasu z ogórków i zakwasu żytniego daje ciekawy efekt, wzajemnego przenikania i uzupełniania smaków. Jeśli nie ugotujecie tego żuru na Święta, spróbujcie w dzień powszedni - jest pyszny.
- 30 dkg białej kiełbasy
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 szklanka zakwasu żytniego (przepis tutaj)
- 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżka majeranku
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
- Zagotować bulion, dodać białą kiełbasę (całą). Ugotować kiełbasę na wolnym ogniu i wyjąć z garnka.
- Następnie dodać do bulionu, zakwas żytni, kwas z ogórków, liście laurowe, ziele angielskie i rozkrojony na pół czosnek i cebulę.
- Gotować 15 minut na wolnym ogniu.
- Do filiżanki wlać łyżkę wazową zupy i dodać śmietanę, dokładnie zmieszać i dodać do zupy.
- Pod koniec gotowania przyprawić żur kolendrą, majerankiem, solą i pieprzem, wyłączyć gaz i pozostawić jeszcze kilka minut w garnku przykrytym pokrywką, aby przyprawy ,,zaparzyły się" i oddały smak i aromat.
- Żurek podać z pokrojoną w plastry, białą kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz