Bohaterem dzisiejszego posta jest olej z nasion dyni. Olej dyniowy pochodzi ze Styrii (kraj związkowy w południowej Austrii), w Polsce jest mało znany, choć dostępny w sklepach eko i dużych sieciach handlowych. Nie należy do najtańszych, ale warto wydać kilkadziesiąt złotych, bo to jeden z najzdrowszych i najszlachetniejszych olejów.
Olej ten tłoczony na zimno z nieprażonych pestek dyni jest ciemnozielono-brązowy, ma orzechowo-dymny zapach i smak. Olej dyniowy oprócz wyśmienitego smaku, jest również źródłem: dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, B1, B2, B6, A, C i D oraz potasu, selenu, cynku i fitosteroli.
Styryjczycy stosują olej z dyni jako dodatek do wielu dań. Jego orzechowy smak dodaje charakteru sałatkom, sałatom, zupom, daniom z makaronem, fasolą i deserom (np. lodom śmietankowym). Można go także podawać, tak jak oliwę z oliwek z kromką dobrego chleba lub chrupiącej bagietki.
Gdy gdzieś wyjeżdżam, z zapałem próbuję regionalnych dań, szukając nowych smaków. Będąc z wizytą u mojej Siostry, która mieszka w Styrii, miałam okazję spróbować potraw z olejem dyniowym. I od tej pory jestem wielką fanką tego oleju.
W każdym styryjskim zajeździe i gospodzie jest bar sałatkowy, a tam obowiązkowo znajdziemy plastry gotowanych ziemniaków, gotowaną fasolę, pikle oraz olej dyniowy i ocet jabłkowy. Próżno szukać tam kebabu czy pizzy. Austriacy bardzo cenią i promują lokalne produkty. Przy gasthofach (zajazdach) działają małe sklepiki, w których można kupić produkty regionalne.
Uroczą opowieść o Styrii i oleju dyniowym możecie przeczytać tutaj.
Uroczą opowieść o Styrii i oleju dyniowym możecie przeczytać tutaj.
Kuchnia styryjska jest ,,kuchnią ubogich", opartą na niewyszukanych produktach i taka jest dzisiejsza sałatka - prosta i smaczna.
Olej dyniowy ma tylko jedną wadę - jest niespieralny z ubrań;)
Butelka z olejem dyniowym |
- 4 średnie ziemniaki sałatkowe
- 1 cebulka szalotka
- 1/2 szklanki zielonej fasolki
- 1/2 szklanki białej fasoli (z puszki lub gotowanej)
- plastry bekonu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielona wędzona papryka - do smaku
- kilka gałązek szczypiorku
- 3-4 łyżki oleju dyniowego
- ewentualnie 1/2 łyżki octu jabłkowego
Marynata do ziemniaków i szalotki:
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 łyżeczki octu jabłkowego
- 250 ml wody (1 szklanka)
Przygotowanie:
- Zmieszać składniki marynaty.
- Ziemniaki ugotować w skórkach. Gdy będą jeszcze ciepłe, obrać ze skórek, pokroić na plastry o grubości 0,5 cm dodać szalotkę pokrojoną w cienkie plasterki - zalać marynatą. Ziemniaki odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki i szalotkę odcedzić na sicie z marynaty.
- Zieloną fasolkę ugotować do miękkości.
- Białą fasolkę odcedzić z zalewy.
- Bekon zrumienić na suchej patelni, a następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
- Składniki sałatki ułożyć na talerzu, lekko posolić, oprószyć pieprzem i papryką oraz posypać szczypiorkiem.
- Sałatkę skropić olejem dyniowym lub mieszanką oleju dyniowego i octu jabłkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz