poniedziałek, 10 marca 2014

Prasowanka z białej kapusty. Krótka kiszonka z kapusty.

Prasowanki warzywne robię od kilku lat, na przepis na nie trafiłam ucząc się gotowania wg Pięciu Przemian.
Prasowanka, to mieszanka posolonych warzyw, które w procesie przygotowania zostają lekko sprasowane. Do przygotowania prasowanki można użyć: białej kapusty, kapusty pekińskiej, marchwi, pietruszki, dymki, rzodkiewki, białej rzodkwi, ogórków. 
Poszatkowane lub starte na tarce warzywa, lekko się soli, ugniata i pozostawia przykryte, obciążonym  talerzykiem - 30 minut do kilkunastu godzin. Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo smaczną, lekką kiszonkę. Najczęściej prasowankę przygotowuję godzinę przed obiadem i podaję z olejem lnianym. Zawsze dodaję trochę oleju, aby witaminy rozpuszczane w tłuszczach, miały szansę być przyswojone przez organizm;)
Tak przygotowana surówka jest źródłem minerałów, witamin, laktobakterii, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i przemianę materii.

Prasowanka z białej kapusty z olejem lnianym

Prasowanka z białej kapusty z majonezem


Warzywa poszatkowane i ugniecione z solą


Warzywa pod obciążeniem;)
Składniki:
  • 1/3 małej główki białej kapusty
  • 1 duża marchew
  • szczypiorek z 1 dymki
  • kilka gałązek koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu (do wersji drugiej)
  • 3 łyżki oleju lnianego lub oliwa (do wersji pierwszej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
  • Kapustę poszatkować bardzo drobno, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno posiekać.
  • Przełożyć warzywa do miski, posypać solą i mocno ugniatać przez kilka chwil.
  • Warzywa w misce przykryć talerzykiem i obciążyć od góry. Pozostawić na minimum 30 minut, aż warzywa puszczą sok.
  • Rozdzieliłam sprasowane warzywa na dwie części i zrobiłam dwie wersje surówki.
  • Do jednej części warzyw dodałam natkę pietruszki, pieprz i olej lniany.
  • Do drugiej części warzyw dodałam koperek, pieprz, majonez i trochę czerwonej papryki.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz