Zupa brokułowo-serowa ma delikatny śmietankowo-warzywny smak. Trudno zorientować się, że jej głównym składnikiem jest nielubiany przez wiele dzieci - brokuł. Warzywne zupy krem z dodatkiem żółtego sera lub serka topionego, to dobry pomysł na przemycenie warzyw do menu małych niejadków.
Mój syn jada szkolne obiady i stwierdził, że wiele dzieci nie lubi i nie je zup. Wyjątkiem była zupa podana z popcornem - jadły ją wszystkie dzieci;)
Do zupy dodałam pyszny, domowy popcorn uprażony z niewielką ilością klarowanego masła. Nie polecam gotowego popcornu kupionego w sklepie, jest mało chrupki, tłusty i bardzo słony.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 marchew
- 4 płaskie łyżki tartego sera grana padano lub 4 rożki śmietankowego serka topionego
- 1,5 litra bulionu drobiowego (niezbyt słonego)
- 2-3 łyżki śmietanki do zupy (30%)
- popcorn
Przygotowanie:
- Zagotować bulion i dodać bardzo drobno pokrojoną marchew. Z brokuła odkroić łodygę, ja nie używam tej części brokuła, ale można ją drobno pokroić i dodać do zupy. Pozostałą część brokuła pokroić na małe różyczki i dodać do garnka.
- Zupę gotować do czasu, aż składniki będą miękkie.
- Następnie dodać tarty ser i śmietankę, gotować jeszcze kilka minut do rozpuszczenia sera.
- Po przestudzeniu zmiksować zupę. Jeśli będzie potrzeba doprawić solą.
- Popcorn - uprażyć ziarna kukurydzy (suszone ziarna na popcorn) w garnku z dodatkiem klarowanego masła lub oleju rzepakowego.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz