niedziela, 30 marca 2014

Pieczeń rzymska z białą kiełbasą

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs. Pieczeń rzymską można podać z ziemniakami na obiad lub na zimno z chrzanem, sosem tuńczykowym lub sosem rosyjskim. Pieczeń jest dobrze przyprawiona i wyrazista w smaku. 



Składniki:
  • 50 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 50 dkg mielonej cielęciny
  • 2 małe bułki
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka eko
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • bułka tarta 
  • biała kiełbasa

Przygotowanie:
  • Bułki namoczyć w wodzie, następnie mocno odcisnąć. 
  • Mięso, namoczone bułki, cebulę, czosnek, dwukrotnie zmielić.
  • Do mięsa dodać jajka i przyprawy - dokładnie wymieszać.
  • Z mięsa uformować klops, na środku ułożyć białą kiełbasę, dokładnie zakryć kiełbasę mięsem, ponownie uformować klops i obtoczyć w bułce tartej.
  • Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać szklankę wody.
  • Wstawić mięso do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. 
  • Pieczeń piec ok. 1,5 godziny, często polewając sosem, który zbiera się w naczyniu. Jeśli sosu jest mało, dodać szklankę wody.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz