Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs. Pieczeń rzymską można podać z ziemniakami na obiad lub na zimno z chrzanem, sosem tuńczykowym lub sosem rosyjskim. Pieczeń jest dobrze przyprawiona i wyrazista w smaku.
Składniki:
- 50 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
- 50 dkg mielonej cielęciny
- 2 małe bułki
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka eko
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1,5 łyżeczki mielonej papryki
- 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1,5-2 łyżeczki soli
- bułka tarta
- biała kiełbasa
Przygotowanie:
- Bułki namoczyć w wodzie, następnie mocno odcisnąć.
- Mięso, namoczone bułki, cebulę, czosnek, dwukrotnie zmielić.
- Do mięsa dodać jajka i przyprawy - dokładnie wymieszać.
- Z mięsa uformować klops, na środku ułożyć białą kiełbasę, dokładnie zakryć kiełbasę mięsem, ponownie uformować klops i obtoczyć w bułce tartej.
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać szklankę wody.
- Wstawić mięso do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczeń piec ok. 1,5 godziny, często polewając sosem, który zbiera się w naczyniu. Jeśli sosu jest mało, dodać szklankę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz