wtorek, 8 kwietnia 2014

Sos rosyjski na zimno

Sos rosyjski ma piękny różowy kolor i wyrazisty smak. Sos można podać do pieczonych mięs serwowanych na zimno, wędlin, gotowanych jajek, sałatek i kanapek.




Składniki:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (22 % tłuszczu)
  • 4 pełne łyżki gęstego majonezu
  • 1/2 szklanki marynowanych buraków
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Buraki, ogórki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub pokroić w kosteczkę i rozetrzeć.
  • Połączyć wszystkie składniki sosu, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz