Zupa chrzanowa jest mniej popularną zupą wielkanocną niż żurek. Chrzanowa wg tego przepisu jest kremowa i delikatna w smaku. Dobrze smakuje z jajkiem, bekonem lub w wersji wege - z wędzonym twarogiem lub wędzonym tofu. Zupę można zabielić śmietanką lub jogurtem.
- 3 średnie ziemniaki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/3 bulwy selera
- 1 duża biała cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 8 szklanek wody
- 5 łyżek chrzanu ze słoiczka lub 3 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka soli (ewentualnie więcej do smaku)
- 5 łyżek śmietanki kremówki lub jogurtu bałkańskiego
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypiorek
- jajko na twardo
- kilka plastrów bekonu
Przygotowanie:
- Do garnka wlać wodę i włożyć warzywa pokrojone w drobną kostkę.
- Gotować ok 20 minut do miękkości warzyw.
- Zmiksować zupę na krem i dodać chrzan oraz śmietanę. Doprawić zupę solą i pieprzem.
- Zupę podać z jajkiem ugotowanym na twardo, bekonem wysmażonym na chrust i posypaną szczypiorkiem.
Smacznego
wygląda zabójczo smacznie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://kluskowopl.blogspot.com/