wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym

Zupa chrzanowa jest mniej popularną zupą wielkanocną niż żurek. Chrzanowa wg tego przepisu jest kremowa i delikatna w smaku. Dobrze smakuje z jajkiem, bekonem lub w wersji wege - z wędzonym twarogiem lub wędzonym tofu. Zupę można zabielić śmietanką lub jogurtem.



Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/3 bulwy selera
  • 1 duża biała cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • 8 szklanek wody
  • 5 łyżek chrzanu ze słoiczka lub 3 łyżki tartego chrzanu 
  • 1 łyżka soli (ewentualnie więcej do smaku)
  • 5 łyżek śmietanki kremówki lub jogurtu bałkańskiego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypiorek
  • jajko na twardo
  • kilka plastrów bekonu

Przygotowanie:

  • Do garnka wlać wodę i włożyć warzywa pokrojone w drobną kostkę.
  • Gotować ok 20 minut do miękkości warzyw.
  • Zmiksować zupę na krem i dodać chrzan oraz śmietanę. Doprawić zupę solą i pieprzem.
  • Zupę podać z jajkiem ugotowanym na twardo, bekonem wysmażonym na chrust i posypaną szczypiorkiem.


Smacznego

1 komentarz:

  1. wygląda zabójczo smacznie!

    zapraszam do mnie http://kluskowopl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń