sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy z czekoladą

Mazurek kajmakowy wg mojego przepisu smakuje nawet przeciwnikom mazurków. Ma kruchy spód, warstwę kwaśnej konfitury, delikatny kajmak i polewę z gorzkiej czekolady. Nie jestem wielbicielką ciast, szczególnie tych baaardzo słodkich. Starałam się, aby mazurek nie był przesłodzony i miał różne, dokładnie wyczuwalne smaki.





Składniki:
Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany (18%)
  • szczypta soli


Kajmak:
  • 2 szklanki śmietanki tortowej 36%
  • 8 płaskich łyżek drobnego cukru
  • ziarenka 1 laski wanilii
  • duża szczypta soli


Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada (90 g)
  • 30 g masła


Ponadto:
  • Konfitura z czarnej porzeczki
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa


Przygotowanie:
  • Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę śmietany.
  • Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.
  • Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół spodu ciasta.
  • Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
  • Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.


Kajmak:
  • Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2,5-3 godziny, mieszając co kilka minut. 
  • Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. 
  • Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę konfitury z czarnej porzeczki.
  • Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).
  • W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzoną polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.


Smacznego 



1 komentarz:

  1. Czekolada i pomarańczowa skórka to doskonałe połączenie - uwielbiam. Szkoda, że nie dałam rady upiec w tym roku mazurka, a może jeszcze rano upiekę... bardzo podoba mi się Twój pomysł

    Zapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń