Mazurek kajmakowy wg mojego przepisu smakuje nawet przeciwnikom mazurków. Ma kruchy spód, warstwę kwaśnej konfitury, delikatny kajmak i polewę z gorzkiej czekolady. Nie jestem wielbicielką ciast, szczególnie tych baaardzo słodkich. Starałam się, aby mazurek nie był przesłodzony i miał różne, dokładnie wyczuwalne smaki.
Składniki:
Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm
- 100 g mąki pszennej
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany (18%)
- szczypta soli
Kajmak:
- 2 szklanki śmietanki tortowej 36%
- 8 płaskich łyżek drobnego cukru
- ziarenka 1 laski wanilii
- duża szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 1 gorzka czekolada (90 g)
- 30 g masła
Ponadto:
- Konfitura z czarnej porzeczki
- Kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto ze składników na ciasto. Jeśli będzie trudno zagnieść ciasto, to można dodać jeszcze odrobinę śmietany.
- Zagniecione ciasto, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić w lodówce.
- Rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dodatkowo uformować z rozwałkowanego ciasta, brzeg wokół spodu ciasta.
- Przed pieczeniem, nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni.
- Piec ciasto przez 20 w temp. 200 stopni do uzyskania złotego koloru.
Kajmak:
- Składniki kajmaku dokładnie wymieszać, gotować na wolnym ogniu 2,5-3 godziny, mieszając co kilka minut.
- Kajmak gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Na przestudzonym cieście rozsmarować ok. 0,5 cm warstwę konfitury z czarnej porzeczki.
- Następnie wyłożyć przestudzony kajmak, wyrównać jego powierzchnię, pozostawić do stężenia kajmaku (2-3 godziny).
- W rondelku rozpuścić czekoladę i masło. Lekko przestudzoną polewę czekoladową, przełożyć na kajmak i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego
Czekolada i pomarańczowa skórka to doskonałe połączenie - uwielbiam. Szkoda, że nie dałam rady upiec w tym roku mazurka, a może jeszcze rano upiekę... bardzo podoba mi się Twój pomysł
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html