Sos tuńczykowy jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs. Po pewnych modyfikacjach pasuje do wielu potraw: pieczonego mięsa, wędlin, pasztetu, gotowanych jajek, gotowanych warzyw, sałatek makaronowych, smażonych ryb.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 4 czubate łyżki gęstego majonezu
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu
- 2 łyżki oliwy z oliwek (dodać jeśli używacie tuńczyka w sosie własnym)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 fileciki sardeli w oleju
- ewentualnie 1 łyżka musztardy - jeśli sos ma być bardziej ostry
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki kaparów
- Tuńczyka odsączyć z zalewy lub oleju.
- Zmiksować tuńczyka i sardele na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Sos wstawić do lodówki, do schłodzenia na godzinę.
- Sos podać udekorowany kaparami, posypany zielenina i posypany grubo mielonym czarnym pieprzem.
Brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń