piątek, 4 kwietnia 2014

Majonezowy sos tuńczykowy

Sos tuńczykowy jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs. Po pewnych modyfikacjach pasuje do wielu potraw: pieczonego mięsa, wędlin, pasztetu, gotowanych jajek, gotowanych warzyw, sałatek makaronowych, smażonych ryb.



Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 4 czubate łyżki gęstego majonezu
  • 1-2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dodać jeśli używacie tuńczyka w sosie własnym)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 fileciki sardeli w oleju
  • ewentualnie 1 łyżka musztardy - jeśli sos ma być bardziej ostry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki kaparów
Przygotowanie:
  • Tuńczyka odsączyć z zalewy lub oleju.
  • Zmiksować tuńczyka i sardele na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Sos wstawić do lodówki, do schłodzenia na godzinę.
  • Sos podać udekorowany kaparami, posypany zielenina i posypany grubo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego

1 komentarz: