Dziś propozycja dla amatorów mocnych smaków. Aby Was nie zanudzić potrawami na Wielkanoc, przygotowałam danie inspirowane kuchnią koreańską. Jest to bardzo swobodna interpretacja przepisu na Kimchi bokkeumbap, czyli smażony ryż z kimchi.
Koreańczycy najczęściej podają to danie z dodatkiem mięsa lub jajkiem sadzonym, całość obficie posypując ,,posypkami".
Ryż zastąpiłam makaronem, zamiast mięsa użyłam tofu, a reszta składników jest zgodna z oryginalnym przepisem.
Makaron ryżowy doskonale nadaje się do łączenia z wyrazistymi składnikami. Mimo, że główne składniki są dosyć mdłe i neutralne w smaku, to kimchi nadaje bardzo decydowanego charakteru całości. Danie jest pikantne i kwaśne jednocześnie, z wyczuwalnym posmakiem oleju sezamowego.
Kilka informacji o kimchi i przepis na tą egzotyczną kiszonkę znajdziecie na moim blogu, w tym wpisie.
Składniki na porcję dla 1 osoby:
- 100 g makaronu ryżowego typu wstążki
- 1/2 opakowania tofu naturalnego (90 g)
- 1/2 szklanki kimchi z kwasem z kiszenia
- 1/2 -1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1-2 łyżki oleju arachidowego lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sosu sojowego
- posypka: prażony sezam, prażone glony nori
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy zanużyć w osolonym wrzątku, pozostawić pod przykryciem 3 minuty.
- Tofu pokroić w kostkę, kimchi pokroić na mniejsze kawałki (jeśli kiszonka była grubo pokrojona).
- Na patelni rozgrzać olej arachidowy i dodać olej sezamowy, następnie podsmażyć tofu i podlać łyżką sosu teriyaki.
- Gdy tofu będzie dokładnie obsmażone dodać kimchi wraz z kwasem z kiszenia i resztę sosu teriyaki.
- Sos doprowadzić do zagotowania, następnie dodać odcedzony makaron ryżowy.
- Potrawę pozostawić na patelni kilka chwil, do wchłonięcia sosu przez makaron.
- Na suchej patelni krótko podprażyć sezam.
- Sprasowane glony nori (mata glonowa do sushi) prażyć na suchej patelni, a następnie pognieść na drobne kawałki.
- Po wyłożeniu dania do miseczki, posypać prażonym sezamem i glonami nori.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz