Roladę z piersi indyka można podać na ciepło jako danie obiadowe. Mnie najbardziej smakuje na zimno, jako dodatek do sałaty lub z kromką chleba.
Do rolady użyłam kilku wyrazistych w smaku produktów z kuchni włoskiej. Suszone pomidory nadają roladzie słodko-kwaśnego smaku, a szynka parmeńska utworzyła pyszną chrupiącą skórkę.
Składniki:
- filet z piersi indyka
- 120 g sera feta
- 10 suszonych pomidorów
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- zielona czubrica lub sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Filet z indyka rozkroić na pół (nie przecinać do końca), przykryć grubą folią i rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Mięso oprószyć pieprzem z obu stron, wewnętrzną część rolady posypać czubricą lub solą. Soli użyć w niewielkiej ilości, bo feta i szynka są bardzo słone.
- Na połowie płata mięsa ułożyć pokruszoną fetę, suszone pomidory i liście bazylii.
- Zrolować filet, rozpoczynając od części z nadzieniem, tak aby było w samym środku.
- Owinąć roladę szynką parmeńską i posmarować oliwą.
- Roladę piec bez przykrycia 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następne 30 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli szynka zacznie się zbyt mocno przypiekać, nakryć roladę folią aluminiową.
- Po zakończeniu pieczenia pozostawić jeszcze kilka minut w piekarniku, aby mięso ,,odpoczęło".
Smacznego
Moja Mamusia na Wielkanoc robiła podobną, była przepyszna, Twoja zapewne też ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń