niedziela, 27 kwietnia 2014

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami

Roladę z piersi indyka można podać na ciepło jako danie obiadowe. Mnie najbardziej smakuje na zimno, jako dodatek do sałaty lub z kromką chleba.
Do rolady użyłam kilku wyrazistych w smaku produktów z kuchni włoskiej. Suszone pomidory nadają roladzie słodko-kwaśnego smaku, a szynka parmeńska utworzyła pyszną chrupiącą skórkę.



Składniki:
  • filet z piersi indyka
  • 120 g sera feta
  • 10 suszonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • zielona czubrica lub sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Filet z indyka rozkroić na pół (nie przecinać do końca), przykryć grubą folią i rozbić tłuczkiem do mięsa.
  • Mięso oprószyć pieprzem z obu stron, wewnętrzną część rolady posypać czubricą lub solą. Soli użyć w niewielkiej ilości, bo feta i szynka są bardzo słone.
  • Na połowie płata mięsa ułożyć pokruszoną fetę, suszone pomidory i liście bazylii.
  • Zrolować filet, rozpoczynając od części z nadzieniem, tak aby było w samym środku.
  • Owinąć roladę szynką parmeńską i posmarować oliwą.
  • Roladę piec bez przykrycia 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następne 30 minut w temperaturze 170 stopni. Jeśli szynka zacznie się zbyt mocno przypiekać, nakryć roladę folią aluminiową.
  • Po zakończeniu pieczenia pozostawić jeszcze kilka minut w piekarniku, aby mięso ,,odpoczęło".


Smacznego

1 komentarz:

  1. Moja Mamusia na Wielkanoc robiła podobną, była przepyszna, Twoja zapewne też ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń