piątek, 6 grudnia 2013

Rydze po cygańsku

Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego.

Składniki:
  • 3 kg rydzy
  • 10 średnich cebul
  • duży słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/2  szkl. octu 5%
  • 1 i 1/2  szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2  szkl. wody przegotowanej
  • garść rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
  • Rydze obgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut. 
  • Przestudzić i pokroić w paseczki. 
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać pozostałe składniki, podlać wodą i dusić ok. 15 minut. 
  • Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować.
Smacznego

1 komentarz: