Pyszny chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.
Składniki:
Biga
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży
- Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g maki żytniej pełnoziarnistej
- 300 g zakwasu żytniego
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki nasion dyni
- 2 łyżki sezamu
- nasiona czarnuszki do posypania chleba
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
- Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
- Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
- 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
- Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo i bułki
Super wygląda. Kocham domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuń