poniedziałek, 9 grudnia 2013

Suszone grzyby w cieście piwnym

Suszone grzyby w cieście, muszą obowiązkowo pojawić się na wigilijnym stole mojej rodziny. To taka potrawa, która znika z półmiska jako pierwsza i nigdy nie udało się jej przygotować wystarczająco dużo ;)


Składniki:
  • 2 garści kapeluszy suszonych grzybów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szklanki wody

Ciasto piwne:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 jajko eko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy lub ryżowy do smażenia

Przygotowanie:
  • Grzyby namoczyć wodzie, następnie dodać sól i gotować do miękkości.
  • Grzyby odcedzić na sicie, z wywaru z grzybów można przygotować zupę grzybową.
  • Połączyć składniki ciasta. Przełożyć grzyby do ciasta.
  • Smażyć grzyby, nakładając je łyżką na patelnię wraz z ciastem.
  • Po usmażeniu na rumiano, osączać na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Smacznego

2 komentarze:

  1. wow, ciekawy przepis! coś dla mojego taty - piwosza i grzybiarza ;-)

    OdpowiedzUsuń