sobota, 14 grudnia 2013

Zupa grzybowa

Tą pyszną, aromatyczną zupę gotuję nie tylko na Wigilię. Jest lubiana przez całą rodzinę.

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 litr wywaru z suszonych grzybów (2 garści suszonych grzybów na litr wody)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka łyżek śmietanki 30 % do zup
  • sól, sos sojowy, pieprz ziołowy do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
  • Połączyć wywar z grzybów z bulionem, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
  • Gotować 15 minut, dodać śmietankę.
  • Doprawić do smaku solą, sosem sojowym, pieprzem ziołowym.
  • Po zakończeniu gotowania dodać do zupy gałązki natki pietruszki, aby dodały zupie świeżego aromatu.
  • Zupę podać z makaronem.
Smacznego

Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013

1 komentarz: