poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z burakami

Smaczna, łagodna sałatka z śledziowym akcentem. Wszystkie składniki harmonijnie się łączą w całość, a jednocześnie każdy jest wyczuwalny z osobna.






Składniki:
  • 2 średnie ziemniaki sałatkowe (wszystkie żółte odmiany, które rozpadają sie podczas gotowania)
  • 2 małe buraki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 płaty solonych śledzi
  • 1 jabłko o winnym smaku (np. szara reneta)
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • majonez i śmietana 18% (wymieszane w proporcjach 1:1)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Ziemniaki i buraki ugotować w skórkach, po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę.
  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć na sicie i na ręczniku papierowym, pokroić w niewielką kostkę.
  • Jabłko obrać ze skórki i drobno pokroić.
  • Cebulę, szczypiorek i koperek, pokroić bardzo drobno.
  • Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać w takiej ilości, aby połączyć składniki.
  • Sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz