poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pesto rosso

Pesto rosso, czyli sycylijska odmiana sosu pesto, którego składniki są ucierane w moździerzu. W kuchni sycylijskiej, widoczne są wpływy kuchni Maghrebu i tradycyjne w pesto orzeszki pinii, zastępuje się migdałami i obowiązkowo dodaję się słodki składnik - cukier lub rodzynki. Jednak najważniejsze w tym sosie są przepyszne suszone na słońcu pomidory.  
Pesto rosso ma bardzo wyrazisty, kwaśno-słodki smak, dzięki czemu wystarczy dodać go do potrawy w niewielkiej ilości. Często dodaję to pesto do warzyw gotowanych na parze, jedna łyżeczka sosu (ok. 40 kcal) zdecydowanie poprawia smak dużej miski dietetycznych warzyw ;) 
Pesto rosso dodaje się do makaronów, kanapek, pasztetów wegetariańskich, past twarogowych, roladek drobiowych i mnóstwa innych potraw.



Składniki:
  • 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 dużej kulki mozzarelli
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksować składniki sosu. Pesto doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przełożyć pesto do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.

Smacznego

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pesto rosso. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj pesta - bije na głowę bazyliowe czy inne :) Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)
    Mam tylko jedną uwagę odnośnie etykiety - pesto rosso nie jest wegetariański. Parmezan jest jednym z serów, który produkowany jest wyłącznie z użyciem podpuszczki zwierzęcej, a takich produktów wegetarianie nie spożywają. To jest jeden z tych serów, który jest wykluczony - oni spożywają sery zawierające podpuszczkę mikrobiologiczną :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę o parmezanie, etykietę poprawiłam. Pozdrawiam

      Usuń