wtorek, 3 grudnia 2013

Dietetyczna zupa z dyni i imbiru

Pyszna i sycąca zupa, lekko słodka z bardzo ożywczą nutą imbiru. Zupa składa się minimalnej ilości składników, ugotowana jest na wodzie, bez dodatku śmietany. Dzięki niskokalorycznej dyni i sporej ilości imbiru (który przyspiesza metabolizm) można polecić tą zupę osobom odchudzającym się.

 Składniki:
  • 1/2 dyni hokkaido 
  • 1 cebula
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • sól, pieprz - do smaku
  • ewentualnie sos sojowy
  • woda lub odtłuszczony bulion drobiowy (ja użyłam wody)
  • 1 łyżeczka oleju 

Przygotowanie:

  • Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na oleju.
  • Dodać dynię pokrojoną w drobną kostkę - chwilę podsmażyć.
  • Dolać do garnka tyle wody, aby zakrył dynię.
  • Gotować do miękkości, ewentualnie uzupełniać wygotowana wodę. 
  • 2 minuty przed zakończeniem gotowania dodać imbir - obrany, starty na bardzo drobnych oczkach tarki. Dzięki dodaniu imbiru na tym etapie gotowania, nie traci on cudownie świeżego smaku. 
  • Pozostawić zupę do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksować.
  • Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać trochę sosu sojowego, ale nie za dużo bo zupa straci ładny kolor.

Smacznego


1 komentarz: