środa, 4 grudnia 2013

Chleb staropolski

Pyszny chleb domowy o sprężystym, lekko wilgotnym środku i chrupiącej skórce.



Składniki:
Biga
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży
Przygotowanie:
  • Wymieszać składniki bigi, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
Następnie dodać:
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki nasion dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • nasiona czarnuszki do posypania chleba
Przygotowanie:
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
  • Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać czarnuszką.
  • Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Po 1 - 2 godzinach ciasto wyrośnie i wypełni całą blaszkę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ścianki piekarnika pryskać wodą.
  • Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
  • Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.


Smacznego

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo i bułki

Domowe pieczywo i bułki

1 komentarz: