poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa nie jest daniem na każde podniebienie;) Ma bardzo wyrazisty smak, szczególnie dzień po ugotowaniu, gdy składniki się ,,przegryzą". 
Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się wyraźnego, cebulowego smaku. Usmażona i ugotowana cebula daje zupie słodycz, to wino decyduje o jej wytrawnym charakterze. 




Składniki:
  • 7 dużych cebul (ok. 80 dkg)
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 dkg żółtego sera (cheddar)
  • bagietka
Przygotowanie:
  • Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.
  • Podsmażoną cebulę posypać mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.
  • Następnie dodać bulion, wino, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. 
  • Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością soli, ponieważ dodatek wina nieco ,,myli smak" i można przesolić zupę
  • Bagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.
  • Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki tymianku. Na wierzch położyć 1-2  kromki bagietki, posypać obficie utartym cheddarem.
  • Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Smacznego


6 komentarzy:

  1. uwielbiam tą zupę , intryguje mnie ten koszyczek możesz zdradzić gdzie można się w taki zaopatrzyć? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koszyczek kupiłam w Austrii, ale widziałam podobne na Allegro - jako koszyczek na jajka.
      Pozdrawiam
      Renata

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź imienniczko:)

      Usuń
  2. uwielbiam zupę cebulową, jedna z lepszych,a z najprostszych składników.

    OdpowiedzUsuń