piątek, 7 lutego 2014

Sałatka krabowa z kawiorem

Kiedyś często kupowałam sałatkę pod nazwą ,,krabowa", ale od kiedy zaczęto dodawać do niej czosnek, już jej nie jem;) 
Dziś dzielę się przepisem, na moją wersję tej sałatki. Kawior znalazł się w niej na życzenie mojego syna, który mógłby żywić się wyłącznie paluszkami krabowymi i kawiorem.
Sałatka jest bardzo delikatna w smaku, z nutą kawiorową.


Składniki:
  • 100 g makaronu ryżowego nitki (1/2 opakowania)
  • 10 paluszków krabowych
  • 1-2 łyżki dowolnego kawioru
  • kilka gałązek koperku
  • szczypiorek z 1 dymki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron rozdrobnić (połamać), przełożyć do dużej miski, zalać wrzątkiem i pozostawić 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić na sicie i pozostawić do ostygnięcia.
  • Paluszki krabowe pokroić na 0,5 cm kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • Koperek i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym. Sałatkę lekko posolić.
  • Majonez wymieszać z kawiorem, następnie bardzo delikatnie wymieszać ze składnikami sałatki. 
  • Schłodzić w lodówce ok. godziny, aby smaki się zmieszały.

Z kawiorem należy obchodzić się bardzo delikatnie, ponieważ łatwo go rozgnieść przy intensywnym mieszaniu sałatki. Jest to istotne przy użyciu ciemnego kawioru, aby sałatka nie zmieniła koloru na szary, z powodu rozgniecionego kawioru;)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz