poniedziałek, 10 lutego 2014

Placek z jabłkami

Placek z jabłkami jest bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Idealnie pasuje na niedzielne popołudnie, leniwie celebrowane w rodzinnym gronie.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka eko
  • 100 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 niepryskanej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciasta
  • bułka tarta do posypania formy
  • 4 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta)
Przygotowanie:
  • Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  • Następnie dodać do masy jajka, mleko i sól - ucierać do uzyskania gładkiej masy. 
  • Mąkę i proszek przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników ciasta.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.
  • Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać w kratkę. Każdy kawałek jabłka zamoczyć w soku z cytryny.
  • Na wierzchu ciasta układać połówki jabłek, każdą polać sokiem z cytryny wymieszanym z cynamonem.
  • Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym.
  • Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz