wtorek, 7 lipca 2015

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam. 
Na blogu Grahamka, weka i kajzerka, znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki. 

Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym, wilgotnym miękiszem, a dodatek pieczonego czosnku daje  niesamowicie pyszny efekt.

Ania, autorka bloga Kuchennymi drzwiami, organizująca comiesięczne wspólne pieczenie w ramach Piekarni Amber poprosiła, abym zaproponowała lipcowy przepis. Bez wahania wskazałam przepis na te pyszne bułki na zakwasie.




Składniki zaczynu:
  • 20 g zakwasu pszennego razowego
  • 90 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g letniej wody
Składniki ciasta (na 9 bułek po ok. 90 g każda)
  • 160 g zaczynu
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 160 g wody o temp. 24-25 stopni
  • 25 g oliwy
  • 10 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 20 g upieczonych ząbków czosnku
  • 7 g słodu pszenicznego
Przygotowanie zaczynu:
  • Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę.
  • Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temp. 21 stopni.

Przygotowanie bułek:
  • Ząbki czosnku obrać z łupinek, skropić oliwą, piec do miękkości w temp. 180 stopni. Upieczony czosnek zmiksować na gładką masę i dodać do ciasta na bułki, przygotowanego wg poniższego sposobu.
  • W połowie wody rozpuścić sól, w drugiej połowie rozpuścić drożdże.
  • Do miski przesiać mąkę chlebową, dodać mąkę razową, słód i wymieszać.
  • Następnie dodać do miski pozostałe składniki ciasta i wyrabiać ok. 10 minut.
  • Z ciasta uformować kulę i ułożyć w misce posmarowanej oliwą, miskę przykryć ściereczką.
  • Ciasto powinno fermentować 2 godziny w temp. ok. 25 stopni. Po połowie tego czasu (tj. po 1 godzinie), wyjąć ciasto z miski, rozciągnąć, złożyć na pół i ponownie umieścić w misce na jeszcze jedną godzinę i przykryć ściereczką.
  • Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłożyć ciasto na blat. Podzielić ciasto na 9 części (po ok. 90 g). 
  • Ciasto powinno odpocząć jeszcze 10 minut pod przykryciem.
  • Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułkę i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ bułki będą jeszcze wyrastać.
  • Odstawić bułki do końcowego wyrastania w temp. 25 stopni (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na ok. 1-1,5 godz. (do podwojenia objętości bułek).
  • Nagrzać piekarnik do temp. 250 stopni. Przed włączeniem piekarnika wstawić na jego dno metalowa blaszkę z wodą. Po nagrzaniu piekarnika wyjąć blaszkę z wodą i zmniejszyć temp. do 235 stopni i wstawić blachę z bułkami.
  • Bułki piecze się 15-20 minut (piekłam 15 min.).
  • Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

    Smacznego

8 komentarzy:

  1. Reniu,
    Twoje bułeczki są piękne i ślicznie Ci wyrosły.
    Dziękuję za pyszny wybór przepisu.
    Z chlebowym pozdrowieniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają Twoje bułeczki. Dziękuję za piekarską inspirację i do kolejnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne lipcowe chwile!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały wybór, bułeczki wyszły fantastyczne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za taki wybór tematu do naszej lipcowej piekarni. Mimo wielu perturbacji udało się.
    Śliczne są Twoje bułeczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne!
    Dziękuję za ten smakowity wybór.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonały wybór, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. To był świetny pomysł - bułki wyszły pyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń