sobota, 30 listopada 2013

Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym

Makaron z zielonym sosem brokułowo-serowym zaliczam do pierwszej dziesiątki ulubionych dań z makaronem. Smakuje dzieciom i dorosłym, ma tylko jedną wadę - jest dosyć kaloryczny. Warto jednak nie bacząc na kalorie, przygotować to danie, które syci największy głód i poprawia humor ;).





Składniki:

  • Tagliatelle dla 3 osób
  • 5 różyczek brokuła
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki gorgonzoli pokrojonej w kostkę
  • 2 czubate łyżki parmezanu startego na wiórki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie, nie przelewać zimną wodą, pozostawić 1/2 filiżanki wody z gotowania makaronu.
  • Rozgrzać oliwę i dodać czosnek. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, ale nie będzie jeszcze przyrumieniony, dodać śmietanę.
  • Gdy sos mocno się podgrzeje, dodać brokuły (ugotowane al dente) starte na tarce o grubych oczkach. 
  • Dodać gorgonzolę, parmezan i pieprz - mieszać do rozpuszczenia serów.
  • Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać trochę wody z gotowania makaronu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz