środa, 17 grudnia 2014

Ryba po grecku w wersji odchudzonej

Chyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu.
Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze. 
Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar. Na tej technice gotowanie nie będę się skupiać, bo jest prosta i większość osób poradzi sobie z nią.
Gotowanie  (parzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia od kucharza, aby nie zepsuć produktu. Najlepiej użyć świeżej ryby, mrożona jest bardziej wodnista i mięso łatwo się rozpada. Po zanużeniu ryby w wywarze należy kontrolować jej stan ugotowania, aby jej nie przegotować. Dobrze uparzone płaty mają jednolitą strukturę, są zwięzłe i lekko twarde, z łatwością można je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Jeśli kupiliście rybę mrożoną, to trzeba ją rozmrozić. Nie należy wkładać zamrożonych płatów do gorącego wywaru, który ulegnie rozcieńczeniu, a ryba będzie bez smaku.
Wywar do ryby należy dobrze przyprawić, powinien mieć wyrazisty smak, który przekaże rybie. 

Rybę po grecku podaje się  na zimno i na ciepło. Może być przystawką na przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem.




Składniki:
  • 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut)
  • wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy)
  • 1 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia warzyw
  • ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie ryby:
  • Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku. 
  • Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum. 
  • W garnku z gorącym wywarem układać po kilka płatów ryby. Wywar powinien przykrywać płaty. 
  • Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć, 10-15 minut (zależy od wielkości i grubości płatów). 
  • Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wykładać płaty ryby na sito, do odsączenia i wystudzenia.
Uwaga! jeśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić. Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby.

Przygotowanie:
  • Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty.
  • Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając. 
  • Dodać po 1 szklance wody i przecieru pomidorowego, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, goździki. Dodać również 1 łyżeczkę soli i cukru.
  • Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut. 
  • Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze  jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało.
  • Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem.
  • Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia.
  • Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji.
  • Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej ryby i przykryć ją pozostałymi warzywami.
  • Za pomocą łyżki wyrównać powierzchnię i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego

                                                             Świąteczna rybka

Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy:

1 komentarz:

  1. Wszystko robię na parze, na końcu przekładam do garnka, zalewam przecierem i chwilę duszę. I to jest wersja dietetyczna. Oczywiście przyprawy koniecznie.

    OdpowiedzUsuń