piątek, 10 stycznia 2014

Wołowina duszona w czerwonym winie

Długo duszona wołowina rozpływa się w ustach, jest delikatna i aromatyczna. Chude, duszone z warzywami mięso, jest zdrową i bardzo energetyczną potrawą, szczególnie polecaną na zimne dni.

Wołowina duszona w czerwonym winie z kaszą jaglaną

Składniki:
  • 40-50 dkg łopatki wołowej 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża biała cebula
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml esencjonalnego bulionu wołowego
  • 250 ml wody
  • kilka listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie 1-2 łyżki mąki* w wercji bezglutenowej 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
* jeśli lubisz gęsty sos, możesz dodać mąkę

Przygotowanie:
  • Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać tymianek, rozmaryn i szklankę wody. Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Następnie przełożyć wołowinę wraz sosem do garnka o grubym dnie. 
  • Dodać marchew i pietruszkę (w całości), cebulę pokrojoną w grube piórka, ziele angielskie i liście laurowe
  • Dodać wino i bulion, zagotować i następnie dusić potrawę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 2 godziny.
  • Jeśli sos odparuje i nie będzie przykrywał mięsa, dodać trochę wody.
  • Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem. 
  • Ewentualnie, wedle uznania sos zagęścić mąką.
  • Przed podaniem pokroić marchew i pietruszkę na grube plastry.

Wołowinę można podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub chlebem ... i czerwonym winem.

Smacznego

1 komentarz: