czwartek, 23 marca 2017

Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.

Szybkie, niezwykle proste w przygotowaniu i smakowite danie. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jest odpowiednie dla dzieci i osób na diecie niskocholesterolowej. 
Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty.
Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.



Składniki:
  • 40 dkg filetu z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio)
  • 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól lub sos sojowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:
  • Filet pokroić w poprzek na cienkie plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić.
  • Bulion wlać do garnka i podgrzać aż do wrzenia. Następnie dodać pokrojony filet. Zmniejszyć ogień, garnek nakryć pokrywką.
  • Gdy mięso będzie miękkie (ok. 10 minut), dodać utartą marchew. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Następnie dodać groszek i gotować kolejne 5 minut.
  • Do mąki dodać 2 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać i wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał.
  • Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz