piątek, 7 kwietnia 2017

Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami.

Żurek z opiekanymi ziemniakami można podawać w kilku wersjach:
- zupa może być wegetariańska (na wywarze warzywnym) lub ugotowana na  białej kiełbasie, wędzonej kiełbasie albo wędzonce,
- ziemniaki podsmażyć na patelni, w piekarniku lub podać tylko gotowane,
- dodatki białkowe: gotowane jajko, plastry podsmażonej kiełbasy, kawałki białej  kiełbasy, wędzony twaróg,
- okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku.

Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką dodają zupie smakowitości.





Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól)
  • 2-3 szkl. zakwasu (przepis tutaj)
  • 3 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru (nie jest wyczuwalny, ale pogłębia smak zupy)
  • sól, sos sojowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia cebuli
  • sól
  • papryka wędzona w proszku
  • 1 kg ziemniaków
  • olej 
  • jajka gotowane 

Przygotowanie żurku:
  • Obraną i przekrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, suszone grzyby zalać wcześniej ugotowanym wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut.
  • Następnie wlać 2 szkl. zakwasu, gotować przez kilka minut, jeśli zupa nie jest wystarczająca kwaśna dodać jeszcze 1/2-1 szkl. z zakwasu.
  • W miseczce wymieszać śmietankę i kilka łyżek żurku, dodać do garnka. 
  • Dodać majeranek, przekrojone ząbki czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.
  • Zupę rozlać do misek, dodać opieczone ziemniaki i 1/2 gotowanego jajka i smażoną cebulkę.
  • Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki, ugotować w osolonym wrzątku.
  • Odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia. 
  • Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, ułożyć kawałki ziemniaków.
  • Opiekać ziemniaki aż się zrumienią i obrócić delikatnie, aby się nie rozpadły.
  • Cebulę pokroić w kostkę, lekko  posolić i podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać 1-2 szczypty wędzonej papryki. 

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz